Details

Bouwjaar: 1963
Architect: Abe Bonnema, tuinontwerp Mien Ruys
Adres: Rijksstraatweg 24, Hurdegaryp

Trefzeker maakte Bonnema met dit radicale ontwerp duidelijk waar hij als architect voor stond. Hij nam resoluut afstand van de ouderwetse architectuur- en woonopvattingen waarmee hij in zijn jonge praktijk werd geconfronteerd en trad in de voetsporen van modernistische grootheden als Le Corbusier, Mies van der Rohe en Charles Eames. Hun baanbrekende woonhuisontwerpen hadden overtuigend aangetoond dat met moderne constructiemethoden en materialen prachtige huizen konden worden gemaakt, waarin eigentijds kon worden gewoond.

In essentie is het gebouw een rechthoekige doos met vloeren en een dak van beton. Een reeks van stalen portaalspanten houdt alles overeind, geholpen door een gemetselde kern voor de vereiste stijfheid. De gevels staan los van deze constructie en dragen geen last. Van de vrijheid die dat biedt heeft Bonnema gebruik gemaakt door onder dak en verdiepingsvloer rondom bandvensters aan te brengen. Het overige is een spel van open en gesloten vlakken, met aan de westkant vooral glas en aan de meer gesloten oostkant veel onbehandeld hout. De omliggende tuin, een ontwerp van Mien Ruys ter grootte van een klein park, is door de transparante gevels steeds dichtbij.

In het eveneens vrij indeelbare interieur zijn met dunne wanden en ruimtescheidende elementen domeinen afgebakend voor de verschillende functies. Bonnema hield wonen en werken niet strikt uit elkaar. Op de bovenverdieping was behalve de tekenkamer voor de architecten ook de enige slaapkamer van de woning gesitueerd. Beneden waren, naast de representatieve woonkamer die Bonnema ‘ontvangstkamer’ noemde, onder meer een vergaderkamer en een werkruimte te vinden.

De woning is tegenwoordig – anno 2018 – een Rijksmonument, in gebruik als Consulaat-Generaal van de Islamitische Republiek Mauritanië.