Details

Bouwjaar: 2000
Architect: Bonnema Architecten
Adres: Ankerplaats 36 + 37, Oost-Vlieland

De huisjes ontlenen hun naam aan de expressieve, asymmetrische daken, die zijn bekleed met groen gepatineerd koper. De gevels onder deze markante petten zijn rondom ruim beglaasd en gedeeltelijk met hout afgetimmerd.

De opvallende hellende daklijn houdt verband met het gegeven dat de huisjes over twee niveau’s trapsgewijs tegen het duin omhoog zijn gebouwd. Op het onderste niveau, achter de voordeur, liggen de entreehal, het toilet en een slaap- en badkamer met aangrenzende buitenruimte. Een korte trap leidt vanuit de entreehal omhoog naar het bovenste niveau met de woonkamer en keuken. Openslaande deuren geven van daaruit toegang tot een ruim terras onder het hoge deel van de kap.

De huisjes rusten op een betonnen plaatfundering. Een staalconstructie zorgt voor stevigheid, in combinatie met windverbanden in het dak en een gemetselde kern waarin de installaties zijn ondergebracht.

De doelmatigheid van plattegrond en constructie laat onverlet dat de vakantiehuisjes veel meer zijn dan louter uitgekiende, nuttige gebruiksvoorwerpen. Hun plaatsing in het landschap, hun monumentale, sculpturale vorm en het herhalingseffect dat ontstaat doordat ze met zijn tweeën zijn, maakt ze tot sprekende objecten, die intrigeren en vragen oproepen.