Meta Knol was tot eind 2020 directeur van Museum De Lakenhal in Leiden. Daar leidde ze de grootse restauratie, uitbreiding en vernieuwing van het museum, waarmee architectenbureau Happel Cornelisse Verhoeven in 2019 de Abe Bonnema Architectuurprijs won. Tegenwoordig is ze directeur van Leiden European City of Science 2022, een wetenschapsfestival van 365 dagen voor iedereen met een nieuwsgierige geest. Kunsthistorica Meta Knol werkte eerder bij het Centraal Museum in Utrecht als conservator moderne en hedendaagse kunstZe schrijft over beeldende kunst en maakt tentoonstellingen, maar is ook als bestuurder betrokken bij diverse culturele organisaties. Daarnaast maakt ze onder meer deel uit van de Commissie Collectie Nederland van de Raad voor Cultuur, en van de Programmacommissie van de Nationale Wetenschapsagenda.

Kees Kaan, Ninke Happel en Hedwig Saam zijn herbenoemd als jurylid. Naast Meta Knol treden in 2022 ook Gus Tielens en Steven Delva toe tot de jury.
Op 30 maart 2022 start de inschrijving voor de volgende editie van de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar). zie abebonnemaprijs.nl

foto: Rob Overmeer