Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, vandaag bekend in de Achmeatoren te Leeuwarden. Het door Studio Nauta ontworpen Huis aan het Meer in het Friese Oudega is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Volgens de jury heeft Jan Nauta op een magnifieke plek een geweldig familiehuis gerealiseerd, dat de omgeving volstrekt niet domineert en dat zich vrij bescheiden voegt naar de weidsheid van meer en weilanden. Het ogenschijnlijk eenvoudige ontwerp heeft door diepgaand begrip van situering, ruimtelijke ontwikkeling, bouwtechniek en materiaalexpressie een uitzonderlijk innovatief karakter. ‘Door voor de bouw van het huis lokaal vakmanschap in te schakelen toont Nauta maatschappelijke verantwoordelijkheid en krijgt het familiehuis een culturele verankering. Integriteit en het plezier om te bouwen spatten van dit ontwerp af’, aldus juryvoorzitter Esther Agricola.

Jan Nauta (1982) studeerde in 2011 af aan de Architectural Association School of Architecture in Londen na zijn vooropleiding in Nederland en richtte in 2013 Studio Nauta op. Als curator werkte Nauta aan tentoonstellingen en evenementen in gerenommeerde instellingen en als schrijver en redacteur publiceert hij in verschillende internationale bladen. In 2016 werd Nauta al eerder genomineerd voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten met de inzending Huis in het Bos.

Voor de Abe Bonnema Prijs 2018 waren tevens genomineerd: Thijs van Bijsterveldt, Marieke Kums, Bart van der Salm en Caro van de Venne. De jury stond onder leiding van Esther Agricola en bestond verder uit Saskia Bak, Annelies van der Goot, Eric Frijters en twee eerdere winnaars van de Abe Bonnema Architectuurprijs: Dick van Wageningen (in 2015) en Michiel Riedijk (in 2017).

De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

In het Fries Museum te Leeuwarden is van 20 november tot en met 6 januari 2019 een tentoonstelling met alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2018.