De jury staat onder voorzitterschap van Josja van der Veer. Overige juryleden zijn Petra Brouwer, Ninke Happel, Kees Kaan, Jan Nauta en Hedwig Saam. Deelname staat open voor architecten die zijn ingeschreven in het Architectenregister. De Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 is bestemd voor de architect van het door de jury aangewezen beste gebouw dat in de afgelopen twee jaar (2019/2020) in Nederland is opgeleverd. De jury selecteert uit de inzendingen minimaal drie en maximaal vijf genomineerden. De bekendmaking van de winnaar en de prijsuitreiking vindt plaats op 10 december 2021 in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Het jaarthema ‘impact’ is ontleend aan een uitspraak van Bas Heijne tijdens de Abe Bonnema Lezing in 2019:We moeten ons meer bewust zijn van de impact die we hebben op onze omgeving. Op hoe onze inbreng, onze ontwerpen, onze gebouwen de wereld waarin we leven beïnvloeden en veranderen”. Bij de beoordeling van de inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2021 zal de jury naast de criteria uit het reglement bijzondere aandacht besteden aan dit aspect. Deelnemers worden uitgedaagd om te illustreren op welke wijze hun ontwerp reageert op de context en welke impact dit heeft.

Eerdere winnaars van de Abe Bonnema Architectuurprijs zijn Cruz y Ortiz (Rijksmuseum), Dick van Wageningen (Nationaal Militair Museum), Michiel Riedijk (Stadhuiskwartier Deventer) en Happel Cornelisse Verhoeven (Museum de Lakenhal).

abebonnemaprijs.nl