Korte videocompilatie van de prijsuitreiking op 13 december 2020

De door Studio Ard Hoksbergen ontworpen basisschool in Amsterdam-Slotermeer is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt. De jury is lovend over zijn ontwerp. Ard Hoksbergen heeft de school op voortreffelijke wijze stedenbouwkundig ingepast en zorgt daarmee voor een nieuwe dynamiek. Het is volgens de jury hoopvol dat met architectuur echt een verschil kan worden gemaakt voor de buurt. ‘Dat deze jonge architect zoveel kwaliteit heeft weten te realiseren, is indrukwekkend. Dit was een complexe opdracht qua locatie, budget en betrokken partijen, waarbij de nodige weerstand overwonnen moest worden’, aldus juryvoorzitter Josja van der Veer.

Ard Hoksbergen (1982) studeerde architectuur aan de Academie van Bouwkunst in Amsterdam. Met zijn ontwerp voor een kartuizerklooster in het Twentse Tubbergen won hij in 2012 de Archiprix, de jaarlijkse prijs voor het beste afstudeerwerk. Daarna vestigde hij zich als zelfstandig architect in Amsterdam. Basisschool Veerkracht leverde hem ook een nominatie op voor Schoolgebouw van het Jaar en de ARC20 Detail Award.

Voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2020 waren naast Ard Hoksbergen nog vier architecten genomineerd. Lieke Göritzlehner (1985) ontwierp woonhuis mb in Hengelo, Jasper Smits (1982) bouwde zijn eigen woonhuis ZigZag in Utrecht, Auguste van Oppen (1981) is verantwoordelijk voor zijn Drie Generatiehuis in Amsterdam-Noord en Enzo Valerio (1987) transformeerde een kantoorgebouw tot een woon-werkplaats voor dertig creativelingen in Rotterdam. Deze gebouwen zijn in 2018-2019 in Nederland gerealiseerd en ontworpen door architecten onder de 40 jaar.

De jury stond onder leiding van Josja van der Veer en bestond verder uit Saskia Bak, Petra Brouwer en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Michiel Riedijk (in 2017), Jan Nauta (in 2018) en Ninke Happel (2019). De ir. Abe Bonnema Stichting beoogt door het uitreiken van de Abe Bonnema Prijs een bijdrage te leveren aan het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze voorname architectuurprijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden.

Terugkijken volledige uitzending prijsuitreiking 13 december 2020