Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, vandaag bekend in het Nationaal Militair Museum in Soest. De Vries ontvangt de prijs van 20.000 euro voor Landgoed Valkenberg in Dinkelland.

Volgens de jury schept de jonge architect een nieuw beeld met een schoonheid die ontroert. ‘Ard de Vries heeft een geslaagd en eigenzinnig idioom ontwikkeld voor het ontwerp van een modern landhuis, op basis van een grondige kennis van klassiekers in de architectuurgeschiedenis. De Vries koos voor een nauwkeurige positionering en legde met het architectonisch concept een meesterlijke basis voor zijn ontwerp. De opdrachtgever stelde de jonge architect een schuur vol keien en een ongelimiteerde partij eikenhout uit de omgeving ter beschikking. Het resultaat levert echt overweldigende architectuur op met mooie verhoudingen, kleuren en details, waar het ontwerpplezier vanaf spat’. Landgoed Valkenberg is volgens de jury een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en die tot voorbeeld strekt.

Ard de Vries (1978) is in 2004 afgestudeerd met een eervolle vermelding aan de TU Delft. Zijn afstudeerproject werd geselecteerd voor de Archiprix. Na zijn afstuderen werkte hij bij het Atelier van de Rijksbouwmeester. Voordat hij zijn eigen bureau begon heeft De Vries acht jaar gewerkt op het bureau van Jo Coenen te Amsterdam. Zijn werk varieert in schaal van theaterdecor tot stedenbouwkundige masterplanning. Landgoed Valkenberg is zijn eerste naar eigen ontwerp voltooide gebouw.

De jury staat onder leiding van Esther Agricola en bestond dit jaar verder uit Koen van Velsen, Annelies van der Goot, Eric Frijters, Edwin Oostmeijer en Marjolijn van Eig (winnaar Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2014).

Volgens juryvoorzitter Esther Agricola biedt de Abe Bonnema Prijs 2016 een schitterend overzicht in de rol van jonge Nederlandse architecten in het huidige tijdsgewricht. De jury signaleert bijzondere vormen van opdrachtverwerving, het lef om buiten de kaders te treden, een ondernemende attitude, intensieve samenwerking met de opdrachtgever, een eigenwijze en eigenzinnige interpretatie van de opgave en uitgebreid (ontwerp)onderzoek voorafgaand aan de realisatie. Deze karakteristieken gelden volgens de jury voor alle nominaties maar komen het beste tot uitdrukking in Landgoed Valkenberg van Ard de Vries.

Voor de prijs waren tevens genomineerd: Jeroen Steenvoorden en Jeroen Spee met Villa Schoorl, Jan Nauta met Huis Coccinelle en Uri Gilad met W Hotel Amsterdam.

In het Fries Museum is van 13 december tot en met 7 januari 2017 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten 2016.

Bekijk hier de winnende inzending >