Ninke Happel(1978), Floris Cornelisse(1978) en Paul Verhoeven (1972) brachten een nieuwe ordening aan in een complex ensemble van historische monumenten uit diverse periodes en vulden dat aan met een karakteristiek eigentijds gebouw. Op sublieme wijze heeft de hybride museumcollectie een nieuwe plek gekregen, waarbij de Lakenhal als historisch monument de achtergrond voor de kunstcollectie vormt, maar tegelijkertijd ook zelf als collectiestuk op de voorgrond treedt. ‘Het resultaat is van een niveau dat je in Europa soms tegenkomt, maar in Nederland zelden ziet,’ aldus juryvoorzitter Josja van der Veer.

De jury signaleert in algemene zin dat de veranderende wereld ook de architectuurdiscipline raakt; ontwerpopdrachten kennen vaak (extreme) veiligheidseisen, maken deel uit van complexe contracten of er is sprake van een nog anonieme gebruiker. Weinig projecten kennen een normale gang van zaken; de bouw kan zomaar worden stilgelegd vanwege stikstofregels of vanwege een tweet met nepnieuws. Duurzaamheidseisen vormen bij aanbestedingen steeds vaker het belangrijkste selectiecriterium. De betekenis van architectuur is veranderd.

Voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2019 waren vier architecten genomineerd. Oliver Thill ontwikkelde een nieuwe typologie voor woningbouw in het Spijkerkwartier in Arnhem, Kees Kaan voegt met een stoer universiteitsgebouw vernieuwend repertoire toe aan de Tilburgse campus en Joost Vos toont aan dat een datacenter langs de Amsterdamse A10 van een opmerkelijke elegante schoonheid kan zijn. De jury noemt de vernieuwing van Museum De Lakenhal een prestatie van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit die toekomstige generaties inspireert.

De jury stond onder leiding van Josja van der Veer en bestond verder uit Saskia Bak, Petra Brouwer en drie eerdere winnaars van de Abe Bonnema Prijs: Dick van Wageningen (in 2015), Michiel Riedijk (in 2017) en Jan Nauta (in 2018).

Van 3 december 2019 tot en met 12 januari 2020 was in het Fries Museum te Leeuwarden de tentoonstelling te zien met alle inzendingen.

De Abe Bonnema Prijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting. Doel van de Abe Bonnema Prijs is het stimuleren van de kwaliteit van de architectuur in Nederland. Via deze prestigieuze prijs wordt het gedachtegoed van de Friese architect ir. Abe Bonnema (1926-2001) in ere gehouden. In de even jaren wordt de Abe Bonnema Prijs voor Jonge Architecten (onder 40 jaar) uitgereikt en in de oneven jaren de Abe Bonnema Architectuurprijs.