Vanaf 20 januari is op elke zaterdag in 2018 de Panoramazaal bovenin de door architect Abe Bonnema ontworpen Achmeatoren te Leeuwarden open voor bezoekers. ABE2018 is een unieke combinatie van uitzicht, ruimtebeleving, expositie en interactie. Met dit bijzondere evenement zetten de initiatiefnemers architectuur op de agenda van Culturele Hoofdstad Leeuwarden-Fryslân 2018. De opening werd verricht door Marcella Bonnema in aanwezigheid van burgemeester Ferd Crone.

Abe Bonnema (1926-2001), Frieslands beroemdste architect van de twintigste eeuw, is vooral bekend als ontwerper van het kantoor van Nationale Nederlanden naast Rotterdam CS. De tentoonstelling Legacy of an architect maakt duidelijk dat zijn betekenis voor Leeuwarden nauwelijks kan worden overschat. Naast talloze gebouwen voor zorg, onderwijs, bedrijfspanden en kantoren heeft Bonnema meer dan duizend woningen in Leeuwarden ontworpen, met name in de wijken Vrijheidswijk, Bilgaard, Aldlân, Nijlân en Camminghaburen .

Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting kondigde een pilotproject aan voor de verduurzaming en energietransitie van (koop)woningen, die door de Friese architect Abe Bonnema zijn ontworpen in de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw. Partners in het pilotproject voor circa 50 – 100 woningen zijn Bouwgroep Dijkstra Draisma (BGDD) en het Fûns Skjinne Fryske Enerzjy (FSFE).

De manifestatie Abe Bonnema Experience – Legacy of an Architect laat zien hoezeer Bonnema het aanzien van Leeuwarden heeft bepaald. Deze tijd, waarin een rigoureuze energietransitie doorgevoerd moet worden, vraagt misschien wel meer dan ooit om de houding waarvan Bonnema’s werk doortrokken is: zet wezenlijke maatschappelijke vragen om in een krachtige visie en zorg dan dat die visie met flair en verve vorm krijgt” aldus Jorrit Volkers, lid van het bestuur van de ir. Abe Bonnema Stichting.

De Abe Bonnema Experience is vanaf zaterdag 20 januari elke zaterdag open voor het publiek. Tussen 10:30 en 15:00 uur kunnen elk half uur maximaal 50 personen ABE2018 in de Achmeatoren bezoeken. Kosten 3 euro, kinderen t/m 14 jaar 1,50 euro. Tickets zijn online verkrijgbaar via www.abe2018.nl