Het bureau ontvangt de prijs van 50.000 euro voor het ontwerp van het Nationaal Militair Museum op de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Dit maakte Ed Nijpels, voorzitter van de ir. Abe Bonnema Stichting, vandaag bekend in het Rijksmuseum.

Het Nationaal Militair Museum (NMM) biedt een excellente entourage om met het grote publiek de dialoog aan te gaan over vrede, vrijheid en veiligheid. Volgens het juryrapport roept dit on-Nederlandse bouwwerk emoties op. ‘In een prachtig en historisch beladen landschap is een indrukwekkend gebouw verrezen. Het NMM is een krachtig statement en een messcherp meesterwerk.’

De jury is onder de indruk van de staaltjes van ingenieurskunst van het complete ontwerpteam waardoor één gesamtkunstwerk is ontstaan. ‘Met het museum is een prestatie geleverd van uitzonderlijke, hoogwaardige architectonische kwaliteit, die toekomstige generaties inspireert en internationaal tot voorbeeld strekt.’

Voor deze tweede editie van de Abe Bonnema Architectuurprijs waren behalve het NMM ook genomineerd: de Cacaofabriek in Helmond, Kaasmakerij De Tijd in Westbeemster, Rozet in Arnhem en Treebeek in Brunssum. Voor de prijs werden 60 gebouwen ingezonden die in de afgelopen twee jaar in Nederland gerealiseerd zijn.

De Abe Bonnema Architectuurprijs is een initiatief van de ir. Abe Bonnema Stichting, dat het legaat van architect Abe Bonnema (1926-2001) beheert. Mede dankzij een schenking van 18 miljoen euro werd in 2013 het nieuwe Fries Museum in Leeuwarden gerealiseerd. In het Fries Museum is van 3 december tot en met 3 januari 2016 een tentoonstelling te zien van alle inzendingen voor de Abe Bonnema Architectuurprijs 2015.

Bekijk het project | Download het juryrapport